Közéleti krónika

Röviden összefoglalom a közélet azon aktuális eseményeit, amelyek felkeltik a figyelmemet. Csak azokkal foglalkozom, amelyekre, úgy gondolom, jó lesz évek múlva is világosan emlékezni.

HTML

Linkblog

Friss topikok

Első törvényjavaslatok, viták

2010.05.20. 14:27 | Zigomer Trubahin | Szólj hozzá!

A napokban a Fidesz első javaslatainak vitája zajlik (alkotmánymódosítás a kisebb parlamentről és a miniszterelnök-helyettesi posztról, az APEH és a VPOP összevonásakettős állampolgárság, három dobás, családi pótlék iskolába járáshoz kötése, közfeladatot ellátó személyekkel szembeni erőszak szigorúbb büntetése, a trianoni béke napjának a Nemzeti Összetartozás Emléknapjává nyilvánítása, jogosítvány megszerzésének szigorítása, a parkolási díjak szabályozása, az önkormányzati rendszer és választások a képviselők számának csökkentésére korlátozódó átalakítása), pár törvényjavaslat már a parlament elé is került, az elsőket már el is fogadták.

A Fidesz a jelenlegi választási szisztémát megtartó javaslatával szemben az MSZP a neki kedvező csak listás rendszerre tett javaslatot, támadja a tervezett adócsökkentést, a Fidesz tervezett önkormányzati átalakítását, a parkolási rendszer módosítását, a családi pótlék iskolalátogatáshoz kötését (ez utóbbi helyett a hátrányos helyzetű gyerekek megkülönböztetésének megszüntetését tartják a jó megoldásnak), és a kettős állampolgárság elfogadásának halasztását szeretné elérni.

Matolcsy folyton változó kijelentései nyomán folyamatos sajtóvita zajlik a devizaalapú hitelek forintra konvertálásáról, érvekkel pró és kontra. Ehhez a hátteret az euró kibontakozó válsága, a tőzsdék esése és a forint árfolyamának hanyatlása adja. Liberális véleményformálók - a TASZ, a Helsinki Bizottság - rohamot indítottak a három csapás javaslata ellen.

A Fidesz emellett intenzív látványpolitizálást is folytat, KDNP-s szövetségi szerződéssel, folyamatos nemzeti konzultációval, a forradalom és egy gyökeresen új rendszer, a nemzeti együttműködés rendszere megalapításának állandó emlegetésével. Még csak elvi nyilatkozatok szintjén létezik a köztudatban a bürokrácia leépítése és az adórendszer egyszerűsítése.

· 1 trackback

Címkék: mszp fidesz családi pótlék három csapás nemzeti együttműködés rendszere törvényjavaslatok három dobás

A bejegyzés trackback címe:

https://annales.blog.hu/api/trackback/id/tr562018091

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Trianon-törvény: határozott igen! 2010.05.21. 08:39:38

Ki kell végre mondani: Trianonról, a vészkorszakról és a Kádár-rendszerről csakis egyetlen legitim álláspont lehetséges. A Fidesz benyújtotta törvényjavaslatát, melynek értelmében "az Országgyűlés június 4-ét, az 1920. évi trianoni békediktátum ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása