Közéleti krónika

Röviden összefoglalom a közélet azon aktuális eseményeit, amelyek felkeltik a figyelmemet. Csak azokkal foglalkozom, amelyekre, úgy gondolom, jó lesz évek múlva is világosan emlékezni.

HTML

Linkblog

Friss topikok

EU: nincs magyar államcsőd

2010.06.05. 17:05 | Zigomer Trubahin | Szólj hozzá!

Szijjártó és Kósa tegnapi, illetve tegnapelőtti kijelentéseit nyíltan megcáfolva ma Olli Rehn, az Európai Unió gazdasági és pénzügyi biztosa egy sajtótájékoztatón bejelentette: Magyarországon nem fenyeget államcsőd, erről beszélni „felelőtlen túlzás”.

A hírt a „felelőtlen túlzás” („wildly exaggerated”) idézettel veszi át a világ (pl. ReutersNasdaq); a túlzások oka az lehetett, hogy a Fidesz így akar kitáncolni választási ígéretei mögül (pl. Yahoo). Az EU hivatalos oldalán a „felelőtlen” kitétel már hiányzik:

„Magyarország esetében túlzás államcsődöt emlegetni. Magyarország komoly előrehaladást ért el közpénzügyeinek konszolidálása terén. (...) A gazdaság mostanra az újjáéledés útján halad (...) a tartalékok szintje magas. (...) A folyó fizetési mérleg a 2008-as két számjegyű hiány után jelenleg többletet mutat. A Magyarországot és Görögországot párhuzamba állító, nemrégiben tett nyilatkozatokat nem tartjuk szerencsésnek. Láthattuk: az elmúlt két napban hallottakhoz hasonló, félrevezető megnyilatkozások egészséges fundamentumok mellett is negatív piaci reakciókhoz vezethetnek.”

Másnap Jean-Claude Trichet, az Európai Központi Bank elnöke és Jean-Claude Juncker, az Eurogroup elnöke is úgy nyilatkoztak: túlzás államcsődről beszélni Magyarország esetében, hiszen az ország jó úton halad.

Címkék: eu költségvetés kósa lajos szijjártó államcsőd olli rehn

A bejegyzés trackback címe:

https://annales.blog.hu/api/trackback/id/tr152060779

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása