Közéleti krónika

Röviden összefoglalom a közélet azon aktuális eseményeit, amelyek felkeltik a figyelmemet. Csak azokkal foglalkozom, amelyekre, úgy gondolom, jó lesz évek múlva is világosan emlékezni.

HTML

Linkblog

Friss topikok

Médiatörvény - mai fejlemények

2010.12.23. 21:23 | Zigomer Trubahin | Szólj hozzá!

Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője szerint az elfogadott médiatörvény elleni nemzetközi tiltakozás oka az, hogy "a Magyar Szocialista Párt (...) félretájékoztatja a nemzetközi baloldali közvéleményt. (...) Nem könnyű gazdasági helyzetben próbálják lejáratni az országot mondvacsinált indokokkal." Szijjártó Péter álláspontját részletesebben kifejtve Lázár János elmondta, hogy a luxemburgi külügyminiszter az ottani szocialista párt szócsöve, és nem a luxemburgi kormányé; Angela Merkel pedig nem bírálta a médiatörvényt, ez csak a magyar média kitalációja. (Azt illetően, hogy a német helyettes kormányszóvivő részéről viszont hangzott-e el bírálat, Lázár véleménye nem vehető ki a szavaiból egyértelműen.)

Lázár megerősítette, hogy a médiatörvény tökéletesen európai, kialakításánál figyelembe vettek minden álláspontot. Lázár ígéretet tett, hogy a kormány nem indít háborút a sajtó ellen, a törvényt a médiahatóság megfelelően fogja alkalmazni - ha pedig nem, úgy a parlament a tiltakozások hatására módosítani fogja a törvényt. (Teljes interjú.)

Eközben ma a tegnap még elsősorban az európai médiát foglalkoztató probléma végleg politikai szintre lépett.

Ma közleményt adott ki a brit külügyminisztérium, amelyben figyelmeztetnek, hogy a sajtószabadság a szabad társadalmak alapja, és kifejezik reményüket, hogy a magyar kormány hamarosan megoldja az ügyet, és hogy az nem lesz hatással a magyar EU-elnökségre.

Schwarzenberg cseh külügyminiszter mai nyilatkozata szerint a magyar médiatörvény "veszélyes" és "az EU demokratikus elveivel összeférhetetlen". A miniszter indítványozza, hogy ezt az első adandó alkalommal mondják ki EU-s szinten is - amikor a magyar fejlemények okáról kérdezték, azt mondta, hogy az Orbán-kormány a kétharmados többségével bármit megtehet, és Lord Acton mondását idézte, miszerint "a hatalom a rosszra tesz hajlamossá, a teljhatalom pedig teljesen tönkretesz".

A nap során a német politika is tisztázta, hogy elhangzott-e a Szijjártó szerint csak a magyar sajtó által koholt Merkel-féle kritika. Werner Hoyer német külügyi államtitkár azt nyilatkozta, hogy a törvény semmiképpen sincs összhangban az EU szellemiségével. Westerwelle német külügyminiszter felhívta Martonyi Jánost, és megvitatta vele a médiatörvény módosításának lehetőségeit.

Az Európai Parlament szocialista frakciójának vezetője, Martin Schultz szerint Magyarország az "EU alapvető értékeinek megsemmisítésére készül", és nem méltó az EU-elnökségre. Guy Verhofstadt, az EU Parlament liberálisainak vezetője azt mondta, "a Pravda ideje lejárt"; Magyarországtól magyarázatot, az EU Bizottságtól cselekvést követelt.

Eközben a médiatörvény ügye ma is vezető hír az európai médiában a német híradóktól a BBC-ig - ez utóbbi Lázár bejelentésével nyugtat, miszerint a törvényt majd megváltoztatják, ha gond lesz vele. 

Orbán Viktor a maga részéről ma is kijelentette, hogy "ez egy európai törvény", és arra a kérdésre, hogy a bírálatok hatására hajlandóak-e változtatni a médiatörvényen, így felelt: "eszünk ágában sincs".

 

Címkék: orbán merkel sajtószabadság lázár szijjártó médiatörvény

A bejegyzés trackback címe:

https://annales.blog.hu/api/trackback/id/tr392535551

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása