Közéleti krónika

Röviden összefoglalom a közélet azon aktuális eseményeit, amelyek felkeltik a figyelmemet. Csak azokkal foglalkozom, amelyekre, úgy gondolom, jó lesz évek múlva is világosan emlékezni.

HTML

Linkblog

Friss topikok

Kettős állampolgárság

2010.05.26. 22:46 | Zigomer Trubahin | Szólj hozzá!

Az országgyűlés ma elfogadta a kettős állampolgárságról szóló törvényt. Lényege: a határon túliak immár magyarországi tartózkodás nélkül is kérhetik az állampolgárságot. Három képviselő szavazott nemmel: Gyurcsány Ferenc, Szanyi Tibor és Molnár Csaba. Vona Gábor nem volt jelen a szavazáson.

A szlovák parlament pár órán belül törvényt módosított: mostantól elvennék a szlovák állampolgárságot attól, aki egy másik ország állampolgárságát is fölveszi. 

A többi szomszéd ország tudomásul vette a magyar döntést. A szlovákon kívül egyetlen külföldi reakcióról érkezett hír: Václav Klaus cseh államfő szolidaritását fejezte ki a szlovákokkal. Ma hozta le a magyar sajtó az EBESZ kisebbségi főbiztosának közleményét is, amelyben óv attól, hogy országok "tömegesen", illetve kizárólag "etnikai, nemzeti, nyelvi, kulturális vagy vallási alapon" adjanak állampolgárságot szomszéd országok állampolgárainak. Ez viszont valójában tegnapi közlemény.

· 1 trackback

Címkék: gyurcsány kettős állampolgárság szanyi

A bejegyzés trackback címe:

https://annales.blog.hu/api/trackback/id/tr692034286

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Megszólalt az EBESZ 2010.05.27. 12:38:01

Hivatali oldalán tette közzé állásfoglalását a kettős állampolgárság kapcsán Knut Vollebaek, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) nemzeti kisebbségekkel foglalkozó főbiztosa. Vollebaek óvatosságra int a kérdésben.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása