Közéleti krónika

Röviden összefoglalom a közélet azon aktuális eseményeit, amelyek felkeltik a figyelmemet. Csak azokkal foglalkozom, amelyekre, úgy gondolom, jó lesz évek múlva is világosan emlékezni.

HTML

Linkblog

Friss topikok

Szijjártó: nem igaz Merkel figyelmeztetése

2010.12.22. 23:56 | Zigomer Trubahin | Szólj hozzá!

Szijjártó Péter szerint a német helyettes kormányszóvivőtől szerzett információk alapján nem igaz az, amiről az egész magyar sajtó beszámolt, hogy Angela Merkel, szóvivője révén, a jogállamiság elveire figyelmeztette Magyarországot a nemrég elfogadott médiatörvény kapcsán. Szijjártó "minimum félreértés"-nek nevezi azt, hogy a szerinte a híresztelés alapjául szolgáló MTI-cikk megtévesztő címmel ("Merkel a jogállamiság elveire figyelmezteti Magyarországot") jelent meg.

Az eset a német sajtóban:

"Daher beobachte die Bundesregierung mit "großer Aufmerksamkeit" wie sich die Mediengesetzgebung in Ungarn ändere, sagte Steegmans weiter. Bundeskanzlerin Angela Merkel rief die die ungarische Regierung auf, keine rechtsstaatlichen Prinzipien zu verletzen, wozu auch der Umgang mit den Medien gehöre." (Die Zeit)

"Bundeskanzlerin Angela Merkel (CDU) hat die ungarische Regierung vor einer Verletzung rechtsstaatlicher Prinzipien im Umgang mit den Medien gewarnt." (Die Welt)

Szijjártó szerint a magyar médiatörvény mindenben megfelel az európai normáknak, sőt, "leginkább bírált részletei szinte egytől egyig megtalálhatók más európai uniós tagországok médiatörvényeiben is", a hivatalos bírálatokról pedig - így Szijjártó - sorban kiderül, hogy vagy nem hivatalosak, vagy nem úgy hangzottak el, ahogyan arról a sajtó beszámol, tehát ezek csak az újságírók véleményei, nem a kormányoké. (HVG, MTI, Mokka)

Szijjártó azt is közölte, biztos benne, hogy hamarosan a mostaniaknál "sokkal inkább tényszerű és korrekt, a valós történéseket valós módon interpretáló tudósítások fognak megjelenni" a magyar sajtóban.

Címkék: merkel jogállam sajtószabadság szijjártó médiatörvény

A bejegyzés trackback címe:

https://annales.blog.hu/api/trackback/id/tr382533786

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása