Közéleti krónika

Röviden összefoglalom a közélet azon aktuális eseményeit, amelyek felkeltik a figyelmemet. Csak azokkal foglalkozom, amelyekre, úgy gondolom, jó lesz évek múlva is világosan emlékezni.

HTML

Linkblog

Friss topikok

Európa kritizálja az Orbán-kormányt a médiatörvény miatt

2010.12.22. 21:05 | Zigomer Trubahin | Szólj hozzá!

Angela Merkel ma óvta Magyarországot attól, hogy a sajtószabadsággal kapcsolatban megsértse a jogállamiság elveit. Több EP-képviselő is bírálta a szerintük a sajtó elhallgattatását célzó új törvényt, és kétségét fejezte ki, hogy Magyarország méltó-e az EU elnöki tisztét betölteni, illetve szankciókra szólított fel. A Bundestag elnöke aggodalmai miatt levélben fordult Kövér Lászlóhoz; a német zöldek cselekvésre szólították fel a német külügyminisztert, hogy akadályozza meg a magyar EU-elnökséget. Az Európai Parlament zöld frakciója fellépést követelt az Európai Bizottságtól és a tagállamok kormányaitól a magyar médiatörvény visszavonása érdekében; az Európai Bizottság - nem hivatalos - vizsgálatot indított a törvény értékelésére.

Az EBESZ mai közleménye szerint az új médiatörvény megsérti az EBESZ a sajtószabadságra vonatkozó normáit, a szerkesztőségek függetlenségét és a média sokszínűségét veszélyezteti, a sajtó kritikus részének elhallgattatásával és a nyilvános vita lehetetlenné tételével fenyeget. Dunja Mijatovic szerint a hatóságok ilyen hatalma a média felett példa nélkül áll az európai demokráciákban. Az EBESZ képviselője kritizálta a törvény rendelkezéseinek homályos, visszaélésekre lehetőséget adó voltát, a központi nyilvántartásba vételi kötelezettséget és a kilátásba helyezett magas büntetéseket.

A napokban, főleg ma számtalan európai sajtótermék is foglalkozott az új magyar médiaszabályozással. A BBC ellentmondásosnak nevezi az új törvényt, és arról számol be, hogy a nagyhatalmú médiafelügyelet a Fidesz delegáltjainak uralma alatt áll. A The Times szerint az országban egypártrendszer épül, ahol a bírálatot hamarosan már büntetni is büntethetik. A Die Welt és nyomán a Kurier "Führerstaat"-nak nevezi a kiépülő orbáni államot. A Die Welt Haider fellépését "operett"-nek nevezi a magyar fejleményekhez képest, és amiatt aggódik, hogy Magyarországon a demokrácia fölszámolja önmagát, és veszni készül a két évtizede kiharcolt szabadság. A Deutschlandfunk rádió szerint kritikusai diktatúrákra jellemzőnek tartják az új médiatörvény rendelkezéseit. A Frankfurter Allgemeine Zeitung arról számol be, hogy az új törvény a sajtót a Fidesz által dominált médiahatóság uralma alá helyezi, és diktatorikus tendenciákról beszél, a Frankfurter Rundschau kételyeit fejezi ki, hogy helye van-e egy ilyen országnak az EU-ban, a Reuters önkényes és homályos rendelkezésekről beszél, a Handelsblatt szerint az új törvény alapvető értékeket sért; a lap szerint nem igaz Orbán állítása, hogy a törvény kifogásolt részeinek mindegyike megtalálható valamelyik európai ország médiatörvényében, és a nap Pinocchiójának választja Orbánt. Adam Michnik a Gazeta Wyborczában közölt levelében bírálja a tervezetet; a lap szerint Magyarország Fehéroroszország útján halad. Az újság munkatársai a címlapon magyarul fejezik ki szolidaritásukat a magyar médiával, "amelyet Orbán miniszterelnök el akar hallgattatni". Az osztrák újságírók egyesülete szerint az információforrások titokban tartásának jogának megszűnésével a sajtószabadság is megszűnik, és diktatúrákra jellemző cenzúra lép életbe. A Le Figaro arról ír, hogy az "objektivitás" követelménye alapján, súlyos büntetések révén hajthatja uralma alá a kormány a magyar sajtót, és beszámol a Népszabadság és Szalai Annamária konfliktusáról. A Corriere della Sera szerint a sajtószabadság veszélybe került Magyarországon - felemlítik, hogy a hatóságok bűncselekmény gyanúja nélkül is vizsgálhatják az újságírók eszközeit, forrásait; hogy a köztévékben megszűnnek az önálló hírszerkesztőségek; hogy a médiahatóság súlyos büntetéseket szabhat ki a közelebbről meg nem határozott "közérdek megsértése", "kiegyensúlyozatlan tájékoztatás" és "az emberi méltóság megsértése" miatt. Az olasz lap szerint ehhez hasonló törvény egyetlen EU-s országban sem létezett még.

Orbán Viktor ma a médiatörvényt "teljes mértékben európai"-nak nevezte.

Címkék: orbán eu merkel sajtószabadság médiatörvény ebesz

A bejegyzés trackback címe:

https://annales.blog.hu/api/trackback/id/tr912533814

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása